Ischias en Hernia

Ischias is een uitstralende zenuwpijn in de bil en/of het been. De naam komt van de zenuw nervus ischiadicus (grote beenzenuw). 

Deze zenuw vormt zich vanuit de bil en loopt langs de achterkant van het been naar de kuit en voet. Als er ergens langs deze baan teveel druk op de zenuw komt, kan deze geïrriteerd of ontstoken raken.

Ischias en chiropractie

Eén van de meest bekende oorzaken van ischias is een hernia, maar ook op andere plekken, zoals in de bil kan de zenuw bekneld raken. Dit zorgt voor uitstralende pijn in het been. Uitstralingspijn in het been kan tevens veroorzaakt worden door spierklachten en door pijn in de SI gewrichten.

Hernia en chiropractie

Een hernia (voluit hernia nucleus pulposus, HNP) is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken die bij de wervels het ruggenmerg verlaat en naar het been loopt. Ook kan er een ontstekingsreactie plaatsvinden die dezelfde symptomen veroorzaakt. Dit kan plaatsvinden in de lage rug, maar ook in de nek. Er kunnen pijnklachten in het been of de arm ontstaan, eventueel met verschijnselen van uitval van de zenuw, zoals een doof gevoel tintelingen of spierkrachtverlies.

Kan een chiropactor dit behandelen?

In het geval van ischias of een hernia kan uw chiropractor de druk op de zenuw verminderen. Ook kunnen gerichte handelingen en oefeningen helpen om de ontstekingsreactie onder controle te krijgen.

Vragen?

Neem contact met ons op!

Scroll naar boven